ตะโก้เป็นหวัดแมวหนักมาก จนหมอและเราคิดว่ามันอาจจะไม่รอด เราไปเยี่ยมตะโก้ มันร้องทักดีใจแต่ไม่มีเสียงออกมา เรานึกถึงตัวเองตอนเป็นหวัดว่ามันช่างเหมือนกันจริงๆ ตะโก้โดนฉีดยาทุกวันประกอบกับการกินยาบำรุงเลือดจนหายป่วย

โรคลูคีเมียทำให้แมวป่วยง่าย

เราได้เรียนรู้ว่าแมวเป็นโรคลูคีเมียร่างกายจะอ่อนแอป่วยง่าย ป่วยนาน และจะป่วยหนักกว่าแมวปกติ ผิวหนังก็บอบบาง เพราะที่หลังตะโก้มีแผลจากการฉีดยาที่ซ้ำๆ หมอต้องโกนขนที่หลังออกเป็นสี่เหลี่ยมจนเห็นเนื้อชมพูแล้วจึงทำแผล ตะโก้ต้องถูกจับใส่เสื้อเพื่อไม่ให้มันเลียแผลและแกะผ้าก๊อต มันดูท่าจะไม่ชอบเสื้อแมวเอาซะเลย แมวคงชอบขนของมันมากกว่า ไม่ว่ามันจะมีขนที่สวยหรือไม่ก็ตาม

Tako had no choice for her little shirt. She wore it for the whole week.
ตะโก้ต้องใส่เสื้อเพราะมีแผลที่หลัง รำคาญแค่ไหนก็ต้องทนนะตะโก้

Cat who had leukemia is a weak one

Tako had a terrible cold. We thought we would lose her in that crisis week but she was with us finally. She lose her voice. I thought she also had a bad sore throat. Her back had a wound because of the medical injection. Leukemia cat had a sensitive skin and weak that what we learnt. Doctor shove her hair for a small square to do the bandage. So Tako needed to wear a little T-Shirt to protect her back from licking and scratching. It was annoyed her so much. No matter how her hair look, it was the most beautiful for herself.

Tako had a bad cold while waiting to be neutered.
Sometimes free soul is trapped in a damaged body with no where to get out.