มีโอกาสได้ไปทำงานที่เมืองโร เมืองเล็กๆ ของมิลาน ยังไม่วายได้เก็บภาพแมวจรของเมืองนี้มาฝาก เห็นไอเดียการดูแลแมวจรที่นี่น่าสนใจ ไม่รู้ว่าใครต้นคิด แต่เป็นการจัดการให้คนกับแมวอยู่ร่วมกันได้น่ารักจริงๆ

I have a chance to go to work at Rho, a small town of Milan, Italy. Rho people has some good idea to live with stray cat. “Cat Camp” is built at the edge of a small park. Lovely!

This slideshow requires JavaScript.

เมืองโร เป็นเมืองเล็กๆ ที่อยู่ทางเหนือของมิลาน เป็นเมืองที่รองรับผู้คนเมื่อมีการจัดงานใหญ่ๆ อย่าง Salone del Mobile.Milano คนที่มาจัดงาน และคนที่มีเที่ยวงาน จึงชอบมาพักอยู่ที่เมืองเล็กๆ แห่งนี้สะดวกที่จะไปงานและไปเที่ยวมิลาน เพราะมีสถานีรถไฟ Rho ที่ขึ้นไปอีกสถานีเดียว ลง Rho Fiera Milano ก็เดินต่อเข้างานแฟร์ได้เลย หรือจะต่อรถไฟใต้ดินเข้าไปเที่ยวในเมืองมิลานก็ได้ Rho มีที่เดินเล่นน่ารักๆ มีโบสถ์ มีสแควร์เป็นจุดพบปะสังสรรค์ ช้อปปิ้ง มีร้านไอติมที่อร่อยมาก มีร้านกาแฟเก่าแก่ที่คั่วจนกลิ่นหอมออกมาที่ถนน และมีร้านอาหารอิตาเลียนที่อร่อยดีงามให้ชิมทุกวัน

Rho is a small town that is held the big event like Salone del Mobile.Milano. Both exhibitors and visitors love to stay at Rho to join the event because Rho is one stop train from Rho station to Rho Fiera Milano, People can walk through the exhibition or take another train to go to city of Milan. Rho is a lovely town that has everything; church, meeting square, shopping area, very good ice cream shop, heritage coffee brew shop and very good Italian restaurants.

This slideshow requires JavaScript.

วันไหนอากาศดีจะเห็นคนพาน้องหมามาเดินเล่น ส่วนแมวนะหรอ จะออกมานอนเล่นให้เห็นบ้างก็ต้องเล็งดีๆ ต้องเป็นมุมที่คนไม่ค่อยเห็น ระหว่างโรงแรมอิตาเลียน่าไปสถานีรถไฟ Rho แอบมีคนสร้างบ้านแมวเล็กๆ นี้ไว้ให้แมวหลบฝน หลบแดด แล้วเอาข้าวไปวางไว้ให้ ดูแล้วเขาไม่ได้ตั้งใจจะให้เป็นจุดให้สะดุดตาอะไร แค่อยากจัดระเบียบการอยู่กินของแมวจรให้เป็นที่เป็นทางเท่านั้นเอง แต่ก็นั่นแหละ แมว ต่างมีแรงดึงดูดซึ่งกันและกัน และแมวที่ Rho ก็ดึงดูดให้ Cat club ได้เก็บภาพและเรื่องนี้มาฝากทุกคน

If the weather is good with sunshine, people will take dogs for a walk. How about cats? I have to sneak my eyes through brush or some quiet corners. Fortunately, I found a cat camp on the way between Italiana hotel to Rho train station. Someone built the cat camp for cats to stay dry on the raining day and put some food for them. They have good idea to manage stray cats here. Cat camp is small and not the highligh for the town. Local people just want to make a better place for cats to stay together peacefully. Although finding a cat is not easy at Rho, the gravity between cat is strong enough to lead me to find the cat camp right there. So I have images and story to tell cat lovers.

บ้านแมวที่อิตาลี

Cat camp ถูกทำขึ้นง่ายๆ จากลังไม้หลังคาสังกะสี พื้นผ้าใบกันน้ำ โดยข้างในจะมีชามข้าวแมววางอยู่ และทุกวันก็จะมีแมวแวะเวียนมากินอาหาร มาเล่นที่นี่ ไม่รู้ว่าเจ้าเหมียวจัดคิวกันเข้ามาใช้บริการยังไง เห็นอยู่ข้างในไม่เกินสองตัว ส่วนมากจะเข้าไปกินทีละตัว แต่น่าเสียดาย Cat club ไม่ได้รับอนุญาตจากเจ้าเหมียวให้เข้าไปถ่ายรูปใกล้ๆ เลยได้แค่ส่องแล้วซูมเก็บภาพมาฝาก

At Cat camp, cats come to have their meal. I don’t really know how they manage for the que but so far I didn’t see cats fight there. Cats enjoy their food and play around their private place. Cat club got no permission from cats to enter their place so I just have to zoom to get the closer shot.

บ้านสำหรับแมวจรในอิตาลี
แมวออกมาเล่นกัน มีบ้าน มีสวน มีข้าว โอ๊ย มีความสุขเนอะ

 

แต่ถึงจะมีบ้านแมวให้อยู่ ก็ใช่ว่าเจ้าเหมียวจะมาอยู่อุดอู้ในนั้นทั้งวัน หลายครั้งเห็นแมวออกมาเดินเล่นแถมใจดียอมให้ลูบตัวด้วย ตัวนี้เขาคงสงสารเห็นมองอยู่หลายวันแล้ว ขอบคุณนะเหมียว

Althrough cats have camp to stay in, they are not in that all day. I saw them take a walk and lie down somewhere nearby. This pal allow me to pet him. Thanks cat.

This slideshow requires JavaScript.

แมวไม่ว่าที่ไหน ก็เหมือนกันทุกที่เลย ชอบความเป็นส่วนตัว รักอิสระ จริงๆ คนก็มีความเป็นแมวอยู่ในตัวนะจะว่าไปถึงว่าสิ ทำไมคนถึงรักแมว เพราะเราเข้าใจกันนี่เอง

No matter where cat is, they are cat anyway. They love to live in private place, love freedom, love to be independent. Actually, we all have cat inside ourselves. That’s why we understand each other so well.

แคมป์แมวในอิตาลี
นั่นไง แมวอยู่ข้างใน บ๊าย บาย นะเหมียว