ความแก่มันเป็นยังไง? ในวัยที่ยังอยู่ไกลคำว่า “แก่” เรามองเห็นความแก่เป็นเพียงรูปร่าง เป็นความไม่สมบูรณ์ของร่างกาย ความไม่เต็มร้อย ริ้วรอย ความเหนื่อยอ่อน เชื่องช้า เลยไปถึงการช่วยเหลือตัวเองลำบากก็แค่นั้น

แมวคิดอะไร

แต่ “ความแก่” กินลึกไปถึงความรู้สึกโดดเดี่ยว เปล่าเปลี่ยว และความกลัวที่อยู่ลึกเข้าไปในจิตใจ แต่ก็ยังโชคดีที่ความแก่มาอย่างค่อยเป็นค่อยไป แบบที่ค่อยๆ คืบคลานสู่ทุกชีวิตอย่างพอให้สังเกตเห็นและรู้สึกได้  เพื่อให้คนทุกคน และแมวทุกตัว มีเวลาทำความรู้จักมันอย่างเข้าใจ จะไม่ได้มองร่างกายตัวเองที่เปลี่ยนไปอย่างคนแปลกหน้า แต่เรียนรู้และยอมรับที่จะแก่อย่างมีเกียรติและมีความสุข

รูปแมวถ่ายที่เกาะแมว Ainoshima, Cat island in  Fukuoka อยากไปหาน้องเหมียวด้วยตัวเอง Click

How it feels like to be old?

When I was young, “Being old” is far from my imagination. I can’t imagine how it feels like to be old.

When I was not so young, I started to understand what the oldness looks and feels like. Tireness is shown on their face, body, energy as well as mind.

When I was far from young, I saw the old and I see myself in the future. Fear overwhelms my heart. Fortunately, being old gives us times to realise and understand. We have time to learn our new life’s form and accept it bit by bit. I believe we can learn how to be old in a good way as cats that they always do.

Cat images from Ainoshima, Cat island in Fukuoka.